torsdag 20. januar 2011

Løvene på vidda

Skal vi tro på Nils Henrik Sara, -leder for Norske Reindriftssamers Landsforbund? 
Da må vi anta at både løver og resten av rovdyrbestanden fra Serengeti har vært på jakt i Finnmark. Det er mer nærliggende å tro at det er pusekattene på løvebakken som er ute på vidda. De sparer seg til fant, men betaler erstatning for fantasifostre.

Hakuna matata. -En problemfri filosofi...  (Foto: Colin Jackson)






Har du mange rein i banken?
For fjoråret krevde altså reineierene erstatning for 47.424 dyr, en fjerdedel av hele rein-bestanden. VG skriver: "Kun 542 drepte dyr kunne dokumenteres, og Fylkesmannen i Finnmark aksepterte et tap på 10.452 dyr basert på skjønn".

Vi kan riste på hodet og rulle med øynene til vi blir svimmel. Men sannheten er vel at mange av oss søringer også ville vært tilbøyelig til å gjøre akkurat det samme hvis vi hadde den samme muligheten til stikke håven ut i erstatningsflommen fra staten.
Hørte jeg deg tenke sauebønder ?

Ansiktene er skjult for å beskytte de skyldige
Likhet for loven
Problemet er det totale fraværet av konsekvenser. -For det må vel være hevet over enhver tvil at dette er svindel god som noen. Hvis jeg hadde prøvd å tilegne meg en pengesum cirka 470% over den staten eller forsikringsselskapet synes er rimelig, ville jeg blitt lagt i jern og slept etter håret gjennom nærmeste rettsal -og til fengsel. Er det fordi det er snakk om urbefolkning at man velger å se en annen vei? Det må jo være lov å spørre. Hvor er likheten for loven som myndighetene preker om?

Reineierene slipper noen form for straff gang på gang -år etter år. Da er det helt naturlig at strikken strekkes litt mer hver gang. Hvor blir det av all denne reinen? Forrige gang var det ørn.. Jeg gleder meg til eventyrene fra vidda neste år. Ildsprutende drager?  UFO?

6 kommentarer:

  1. Nå er det en gang slik at tapt rein er tapt rein. Og tallet på rein kan være reelt - og den direkte årsaken til tapet kan også være rovdyr. Likevel, den indirekte årsaken er overbeite, lav vekt, mangel på beite, manglede foring etc etc. Tenk deg en liten puselusk av type lynx. Før i tiden, i gamle dager - så var en rein i uka nok til å overleve på - men i dag, må det en hel reinflokk til om det skal bli noe proteiner å snakke om. Det er stort sett ufrivillige anorektiske rein over hele vidda. Og hvem blir mett av skinn og bein? Ikke rovdyra ihvertfall..

    SvarSlett
  2. Gode poenger som nok er nærmere virkeligheten.

    Men i artikkelen står det at reineiere i Finmark hevder at ROVDYR drepte 130 reinsdyr hver eneste dag i fjor. Derfor krever de erstatning for 47.424 dyr. Jeg regner med at den intervjuede Sara har fått artikkelen til gjennomlesning i tråd med god presseskikk, -og godkjent den.

    -Nå er jeg ganske uvitende om kriteriene for å få godkjent slik erstatning, men Sara's uttalelse "Vi mener drøyt 47.000 kan være tatt av rovdyr, sier Sara" -tyder på at rovdyr er et sikkerstikk i hvertfall.

    Forøvrig er jo flere av punktene du nevner et resultat av vanskjøtsel og en tilsynelatende lite bærekraftig næring i dagens form. Erstatningene fra staten er i bunn og grunn en forsikringsordning. For oss andre er det svært vanskelig å få erstattet tap som skyldes vanskjøtsel. -Og forsøk på å få det kalles forsikringssvindel.

    SvarSlett
  3. Heia . Det var en god story og jeg har tenkt det mange ganger på vei til Svensk og Finsk Karesuando der reinene har satt seg panseret på bilen mens jeg bremser for harde livet.

    Du klarte deg i minste :-) Tenkte jeg hver gang siden de aldri ble skadd. Åpent lende og heldig med været så var de lette å se. Åpenbart er dette et opplegg som fører til at slepphendt erstatning fører til til de største forsøkene.

    Nå er det vel engang slik at enkelte næringer ikke lenger har livets rett. Da må vi ta hensyn til det eller skal vi sette alle som jobber i reindriften på trygd i stedet. Kanskje det er rimeligere?

    SvarSlett
  4. Reindrifta er organisert slik at uten overføringer fra staten og erstatninger enten for dyr, eller beiteland, så kan det se ut som om det er umulig å leve av reindrifta. Her er tallenes tale rimlig klare.

    Da blir det nok å hente seg nisterein i naboens flokk.

    SvarSlett
  5. Hehe, ja ikke sant? Trodde et kort øyeblikk du mente reinene var blitt kanibaler med den siste linja der.. Det hadde kanskje også vært god butikk?

    SvarSlett
  6. Hei Freddy. Til reinens forsvar.. Hvis du måtte vandre opptil 50 mil i året etter litt mose, -så hadde du sikkert prøvd å få "sitte på" et lite stykke med noen du også ;-)

    SvarSlett